V Jelšave pomáhali vianočným nákupom najmä deťom

17.12.2012 Revúca

Jelšava 17. decembra (TASR) - Predvianočný nákup a prezentáciu tradičných výrobkov usporiadalo mesto Jelšava v spolupráci s evanjelickou cirkvou.

Obyvatelia mesta si tak mohli nakúpiť tradičné gemerské pečivo, dekorácie, ale aj výrobky z medu. Ako pre TASR uviedol správca nízkoprahového klubu v Jelšave Miroslav Hrivnák, návštevníkov zaujali aj výrobky detí. Z utŕžených peňazí z predaja náramkov či mydiel plánujú nákup nových surovín do klubu, aby deťom zmysluplne vyplnili voľný čas.

Predajné stánky rozložili na dvore medzi evanjelickým kostolom a farou. Výrobky ponúkali súkromní výrobcovia, ako aj zariadenia venujúce sa predovšetkým mládeži. Medzi výrobkami dominovali perníky. "Ľuďom sa páčia vianočné ozdoby z perníka. Na stromček si môžu kúpiť sklenené gule, na výzdobu napríklad perníkový kostol a na sviatočný stôl misku s maškrtami. Práve tá má viacero výhod, vyzerá pekne, všetko je jedlé, dokonca aj miska, takže nič netreba umývať," vysvetlila pernikárka Marcela Rohárová.

Keramiku ponúkali učitelia zo Základnej školy v Jelšave. Deti z hrnčiarskeho krúžku vyrábajú všetko sami. Učitelia na ne dohliadajú, usmerňujú, ale návrhy a samotné vypracovanie je na nich. "Musím povedať, že po iné roky zvykne byť o tieto výrobky väčší záujem. Teraz sa toho predalo menej. Peniaze z predaja idú späť do hrnčiarskeho krúžku, aby sme opäť mohli nakúpiť hlinu, glazúry a všetko potrebné," povedala učiteľka zo Základnej školy v Jelšave Eva Václavíková.

Výrobky detí ponúkali aj v ďalších stánkoch. Miestne združenie YMCA Revúca funguje od roku 1997. Kresťansky orientovaní dobrovoľníci od minulého roka prevádzkujú aj Nízkoprahové komunitné centrum pre rómske deti a mladých v Jelšave. "My sme pripravili náramky, tiež náušnice, náhrdelníky, vianočné pozdravy, ale aj slané pečivo. Spolu s deťmi sme vyrobili aj mydlá. Nakupujeme hmoty, do ktorých primiešavame vône, až z toho vznikne úplne funkčné mydlo. S predajom som veľmi spokojný, dokonca sme utŕžili viac, ako sme očakávali. Aj pre nás sú to peniaze na nákup ďalších materiálov, aby sme sa mohli venovať deťom v našom klube, tu v Jelšave," doplnil Hrivnák.
 

Vyberte región